BIJZIENDHEID (Myopie)
Bijziendheid of wel Myopie genoemd is simpelgezegd dat je dichtbij goed ziet, maar juist veraf wazig. Een van de factoren die een belangrijke rol speelt bij het veroorzaken van bijziendheid is erfelijkheid, maar niet te vergeten ook onze huidige digitale levensstijl, het frequente gebruik van een tablet of mobiele telefoon. Ogen worden hierbij alleen gebruikt voor dichtbij zicht, waardoor je op den duur minder goed veraf kunt gaan zien.
Oorzaak & risico’s
Myopie wordt veroorzaakt door de groei van het oog in de lengte, de beelden niet meer goed op je netvlies vallen. Meestal wordt dit zichtprobleem opgelost met een bril of contactlenzen met een minsterkte, zodat het licht weer op het netvlies valt en het zicht scherp is. Echter met het onderliggende probleem, het langer groeien van het oog, wordt dan niets gedaan.
De risico’s
In de jeugdjaren groeit het oog het hardst en zal die minsterkte bij kinderen alleen maar toenemen, wat uiteindelijk risico’s met zich meeneemt. Een oog wat langer is dan 26mm heeft op latere leeftijd veel meer kans op oogaandoeningen zoals netvliesklachten, glaucoom, staar en slechtziendheid. Een enorme impact op de levenskwaliteit. In 2050 is de helft van de Europese bevolking bijziend. In Azië is dat nu al 90%
Bijziendheid neemt het snelst toe bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar, omdat hun ogen nog niet volgroeid zijn.
Door onze digitale levensstijl zijn inmiddels al een kwart van de 13-jarigen en de helft van de jongeren in Nederland bijziend.
Myopie risicotest
Loopt jouw kind risico op bijziendheid?
Met slechts een paar vragen en antwoorden weet je meer over het risiconiveau van jouw kind voor bijziendheid.
Vraag 1
Draagt jouw kind al een bril?
(Heeft een bril nodig om op afstand duidelijk te zien)
JA
Er kan gemeten worden voor contactlenzen en de sterkteontwikkeling van de ogen. Er zijn contactlenzen die de groei van het oog af remmen.
NEE
Onderzoek zal uitwijzen hoe het met de ogen van jouw kind is.
WEET NIET
Onderzoek zal uitwijzen hoe het met de ogen van jouw kind is.
Vraag 2
Is een direct familielid (vader, moeder of broer of zus) bijziend?
(Selecteer ‘Ja’, zelfs als dat familielid een laserbehandeling voor bijziendheid heeft gehad)
JA
Er is meer kans als een of beide ouders (erfelijkheid) bijziend zijn, om als kind ook bijziend te worden. Jouw kind is welkom voor onderzoek bij ZienbyEva.
NEE
Geen erfelijke belasting wil helaas niet zeggen dat er geen kans is op bijziendheid. Maak bij twijfel een afspraak voor onderzoek.
WEET NIET
Geen erfelijke belasting wil helaas niet zeggen dat er geen kans is op bijziendheid. Maak bij twijfel een afspraak voor onderzoek.
Vraag 3
Hoeveel uur per dag besteedt uw kind ongeveer aan ‘nabij kijken’ (lezen en gebruik van elektronische apparaten, enz.) naast het schoolwerk?
JA, 2 UUR OF MEER
Probeer het af te wisselen met de 20-20-2 regel *). De belangrijkste is even pauze van 20 seconden na 20 minuten nabij. Hoe meer nabij kijken per dag hoe groter de kans dat bijziendheid zich ontwikkeld.
NEE, MINDER DAN 2 UUR
Het is goed om de nabij-tijd zoveel mogelijk te beperken. Onze nabij leefstijl is de oorzaak dat bijziendheid bij de jeugd zoveel toeneemt.
Vraag 4
Hoeveel uur per dag brengt uw kind ongeveer buiten door, inclusief schoolpauzes?
JA, MINDER DAN 2 UUR
Onderzoek heeft uitgewezen dat 2 uur per dag buitenlicht de groei van de ogen afremt. Kijk naar buitenspelen, sporten naast de schooltijd.
NEE, 2 UUR OF MEER
Je bent goed bezig om de groei van het oog af te remmen!
Heb je bij 1 of meerdere vragen ‘JA’ geantwoord, dan is het aan te raden om een oogmeting te laten doen. ZienbyEva is hét adres, dat met persoonlijke aandacht voor optimale oogzorg van jouw kind kan zorgen.
Plan van aanpak ZienbyEva
Voor het afremmen van de groei van het oog en zodoende het onder controle krijgen van Myopie, maak ik gebruik van het Myopie behandelplan met Menicon Bloom contactlenzen en Menicon Bloom app bij kinderen en bij volwassenen het Optometrisch Contactlens JaarPlan.
Afspraak
Plan een afspraak.
Onderzoek
Tijdens het 1e bezoek doe ik een uitgebreid onderzoek. Aan de hand hiervan starten we (uiteraard in samenspraak) het aanmeettraject en bepalen we het soort lenzen en ga ik deze voor jou bestellen.
Lenzen
Als onderdeel van het aanmeettraject krijg je bij het 2e bezoek je nieuwe lenzen en ga ik je leren hoe je ze in doet en eruit haalt.
Controle
Het 3e bezoek kom je voor een controle van jouw lenzen en gaan we evalueren. Afhankelijk van het soort lenzen, volgt een controleplan.
Wist je dat?
50% van de kinderen wordt bijziend in Europa in 2050. Van de Aziatische bevolking is nu 80-90% van de kinderen bijziend. Jouw kind heeft kans om bijziend te worden.
Hoe goed zie jij? Doe de oogtest.
Oogafwijkingen ontstaan vaak zonder dat je er meteen iets van merkt. Deze oogtest geeft je een eerste indruk van jouw gezichtsvermogen. Let op: deze test vervangt niet een professionele oogmeting!
STAPPENPLAN OOGTEST
Download de oogtest en print het op 100%.
Bevestig het blad op ooghoogte aan de muur en ga op 4 meter afstand van de muur staan.
Probeer te zien waar de opening van de cirkel zit.
Kun je de onderste twee regels nog duidelijk en gemakkelijk zien, dan is je zicht nog goed. Echter heb je hier moeite mee, maak dan een afspraak bij ZienbyEva.