Zien by Eva optometrie en contactlenzen ZienbyEva
MENU

ZienbyEva optometrie en contactlenzen

VERZIENDHEID (Hypermetropie)

Bij verziendheid (Hypermetropie) komen de lichtstralen die het oog binnenvallen, achter het netvlies samen omdat het oog korter is en kun je juist dichtbij niet goed zien. Het zorgt ervoor dat je moeite hebt met het lezen van de kleine lettertjes of om te schrijven.

Ogen van kinderen en jongeren kunnen dit probleem vaak nog zelf oplossen, door constant zelf scherp te stellen (focussen) en te zorgen dat het beeld naar voren wordt gehaald, zodat het wel op het netvlies valt. Dit proces noemt men ook wel accommoderen. Als de verziendheid te groot is, lukt dit niet en heb je een bril of contactlenzen met plussterkte nodig om dit te corrigeren.

Verziendheid hypermetropie

Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)

Naar mate je ouder wordt, wordt de ooglens minder flexibel en kan daardoor minder bol genoeg worden. Vanaf je veertigste levensjaar zul je dus merken dat je minder kunt accommoderen. Het effect wat je merkt is, dat je armen te kort worden en dat het lezen meer inspanning kost. Dit wordt ouderdomsverziendheid genoemd. Een oplossing hiervoor is het aanschaffen van een (plus) leesbril of (plus) contactlenzen.

Verziendheid plus sterkte

Hoe herken je het?

Voorwerpen dichtbij wazig zien

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Scheelzien

Plan van aanpak ZienbyEva

Om te zorgen dat je de kleine lettertjes weer kunt lezen, zal ik je ogen gaan onderzoeken om vast te stellen in welke mate je verziend bent en welke plus sterkte je nodig hebt. Samen kijken we welke lens het beste bij jouw ogen past.

Verziendheid hypermetropie plan van aanpak

Afspraak

Plan een afspraak.

Onderzoek

Tijdens het 1e bezoek doe ik een uitgebreid onderzoek. Aan de hand hiervan starten we (uiteraard in samenspraak) het aanmeettraject en bepalen we het soort lenzen en ga ik deze voor jou bestellen.

Lenzen

Als onderdeel van het aanmeettraject krijg je bij het 2e bezoek je nieuwe lenzen en ga ik je leren hoe je ze in doet en eruit haalt.

U

Controle

Het 3e bezoek kom je voor een controle van jouw lenzen en gaan we evalueren. Afhankelijk van het soort lenzen, volgt een controleplan.