Zien by Eva optometrie en contactlenzen ZienbyEva
MENU

ZienbyEva optometrie en contactlenzen

Telefoons en tablets hebben invloed op de ogen en houding van kinderen

Op maandag 21 november leggen Eva van ’t Schip, Optometrist en Anouk de Fouw, (kinder)oefentherapeut Mensendieck uit aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd wat de effecten van beeldschermgebruik zijn en hoe je daar als ouders het beste mee om kan gaan.

Voor de ogen blijkt uit recent Generation R onderzoek van Erasmus MC dat 2,5% van de 6 jarigen, 12,5% van de 9 jarigen en 22,5% van de kinderen vanaf 13 jaar bijziend wordt. Bijziendheid heeft invloed op ooggezondheid in het later leven. Denk aan glaucoom, netvliesklachten en staar. De kinderleeftijd is het enige moment om de groei van het oog en bijziendheid af te remmen. Het is dus belangrijk om beginnende bijziendheid bij kinderen zo vroeg mogelijk op te sporen.

De toename van bijziendheid bij kinderen heeft naast erfelijkheid vooral te maken met onze leefstijl: het dichtbij kijken (op de mobiele telefoon en tablets) is sterk toegenomen en kinderen die weinig buiten zijn hebben ook een hogere kans om bijziend te worden. Blootstelling aan natuurlijk licht buiten, ook al is het bewolkt, verkleint de kans op bijziendheid.

Naast dat langdurig beeldschermgebruik niet goed is voor de ogen, zien we ook effect op de houding en de algemene ontwikkeling van de kinderen. De verwachting is dat o.a. door een slechte houding en onvoldoende bewegen in 2040 rug- en nekklachten de tweede meest voorkomende aandoening zullen zijn. Kijkend naar de afgelopen jaren zien we al een grote verandering in het aantal kinderen dat met rugklachten op het spreekuur van de huisarts komt en toonde onderzoek aan dat 40% van de 8-18 jarigen een rug hebben van een 50-jarige, gelukkig ook een groot gedeelte nog zonder klachten.

Als we kijken naar het zitgedrag van kinderen is het ook niet heel vreemd dat ze al klachten van een volwassene ontwikkelen. Gemiddeld zit een basisschoolkind 7,3 uur per dag. Dit is toch al een werkdag te noemen. Maar waar bij een kantoorbaan de ergonomische stoelen en hoog-laagbureaus niet meer weg te denken zijn, zien we dit bij kinderen niet terug. Des te meer reden om te werken aan een actieve houding, voldoende beweging en afwisseling, om zo preventief te werken aan een gezond lichaam.

Leer meer wat je hierin als ouder voor je kind kan betekenen en geef je op voor de informatieve presentatie op 21 november 2022. Inloop vanaf 19.30, start 19.45 tot 21.15 uur.

Locatie: Kon. Wilhelminalaan 2 Ouderkerk aan de Amstel

Geef je op door te mailen naar: info@zienbyeva.nl

Hoi, ik ben Eva!

Optometrist met een passie voor goed zien en gezonde ogen. Het is dan ook mijn missie om met name de jeugd, waar 50% van de kinderen bijziend wordt, te helpen met het afremmen van de groei van het oog voor behoud van goed zicht en een betere ooggezondheid op latere leeftijd.